Post

Zmiękczacz wody - najlepszy sposób na uzdatnianie wody


Sprawdź urządzenia w ofercie sklepu OxyShop.pl:

Dystrybutor wody B4 czarny Borg&Overstrom Kup teraz
Filtr do wody Bluewater Cleone Balance – model 2021 Kup teraz
Zmiękczacz wody Ecowater eVOLUTION 500 Power ECOMULTI Kup teraz

Jakość wody nie zawsze jest zadowalająca. Oprócz tego, że jakość wody nie zawsze jest zadowalająca, przyczyną jest kamień, który często odkłada się np. w urządzeniach gospodarstwa domowego. Wielu właścicieli domów, którzy mają własne studnie, musi radzić sobie z wodą zawierającą duże ilości związków żelaza lub manganu. Jak można uniknąć tych problemów?

Jak działają zmiękczacze wody?

Woda jest przepuszczana przez złoże filtracyjne z żywicy jonowymiennej. Zawiera ona związki, które mogą wychwytywać kationy wapnia i magnezu. Dzięki temu można uzyskać wodę miękką lub - po zmieszaniu z wodą - wodę średnio miękką.

Złoże nie może działać w nieskończoność, ponieważ w końcu zostaje nasycone wapniem i magnezem. Konieczne jest wtedy przepłukanie złoża solanką. Proces ten różni się w zależności od producenta, ale najważniejszymi etapami są zawsze płukanie lub solankowanie złoża.

Urządzenie napełnia zbiornik miękką wodą pitną i tabletkami soli co kilka dni, gdy pobór wody w domu jest minimalny (zwykle w środku nocy). Roztwór solanki jest następnie przepuszczany przez złoże filtracyjne. Powoduje to zastąpienie kationów sodu i kationów wapnia kationami magnezu. Popłuczyny są kierowane do kanalizacji.

Kolejny etap polega na płukaniu złoża wodą. (W dobrych urządzeniach etap ten jest faktycznie podzielony na kilka podetapów, aby zapewnić właściwe płukanie i spulchnianie oraz ułożenie perełek żywicy), a następnie popłuczyny są kierowane do kanalizacji.

Warto zwrócić uwagę na niektóre aspekty tego procesu:

  • Od momentu rozpoczęcia solankowania do zakończenia płukania złoża urządzenie nie ma możliwości zmiękczania wody. Oznacza to, że do instalacji domowej doprowadzana jest woda surowa.
  • Praca zmiękczacza nie ma tu nic do rzeczy (czasami jest to przedmiotem nieporozumień). Sól jest wykorzystywana do regeneracji złoża. Woda zmiękczona zawiera jednak nieco więcej jonów sodu. Dzieje się tak, ponieważ podczas zmiękczania zatrzymywane są jony wapnia i magnezu. Tylko osoby stosujące dietę niskosolną mogą się czegokolwiek obawiać. Wypijając 3 litry zmiękczonej wody z kranu o temperaturze od 18 do 4 stopni Fahrenheita, wprowadzamy do organizmu tyle sodu, ile zawiera jedna kromka białego chleba.

Twardość to właściwość wody spowodowana obecnością w niej soli. Twardość powodują głównie związki wapnia, magnezu i żelaza. Oba te pierwiastki łatwo się krystalizują, co prowadzi do powstawania znanych osadów, które tworzą się wszędzie tam, gdzie dociera woda - od wylewki prysznica po czajnik elektryczny.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. stanowi, że woda docierająca do kranów powinna mieć twardość od 3,4 do 28 dH (stopni niemieckich). Odpowiada to poziomowi CaCO3 od 60 do 500 mg/l.

Zgodnie z mapą woda w Polsce jest umiarkowanie miękka (3-7 stopni dH). Dotyczy to tylko mieszkańców regionów położonych na południu kraju. Mamy bardzo dużo twardej wody. W wielu miejscach jest to woda twarda. Dlatego urządzenia zmiękczające wodę, które usuwają nadmiar wapnia i magnezu, stają się coraz bardziej popularne w naszych domach.

Woda

Miękka woda ma wiele zalet

Korzystanie z wody zmiękczonej przynosi wiele korzyści:

Problemy z osadami na ścianach i armaturze sanitarnej kabin prysznicowych są natychmiast rozwiązywane

  • Urządzenia grzewcze są pozbawione kamienia, co poprawia ich wydajność i znacznie wydłuża okres eksploatacji. Wymienniki ciepła w kotłach dwufunkcyjnych i podgrzewaczach przepływowych są wrażliwe na twardą wodę.
  • Z dnia na dzień można zmniejszyć zużycie proszku do prania.
  • Czajnik, który jest czysty i pozbawiony kamienia, to świetne rozwiązanie, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę wymienione powyżej korzyści.

Twardość wody stanowi problem

Klienci zakładów wodociągowych często borykają się z problemem twardej wody. Związki żelaza i manganu są częstym problemem w wodzie studziennej. Jego skutkami są zły smak, mętność i brzydki kolor wody.

Na tym tle błahe, ale niezbyt dokuczliwe wydaje się to, że białe koszule mogą stać się żółto-beżowe od wielokrotnego prania w takiej wodzie. Można to jednak naprawić.

Urządzenia do uzdatniania wody wiodących producentów oferują złoża wielofunkcyjne, które mogą usuwać wapń, magnez, żelazo, mangan i inne szkodliwe związki. Trudno jest opisać działanie tych urządzeń ze względu na ich różnorodność. Jedno jest jednak pewne: nie należy kupować takich urządzeń w lokalnym sklepie lub w Internecie, kierując się jedynie sloganami reklamowymi.

Najpierw należy skontaktować się z przedstawicielem technicznym (lub instalatorem) firmy oferującej takie urządzenia. Doradzą oni rozwiązania oparte na analizie fizykochemicznej właściwości wody z ujęcia.


Sprawdź urządzenia w ofercie sklepu OxyShop.pl:

Dystrybutor wody BWT AQA Drink Pro 20 Kup teraz
Filtr do wody AQUAPHOR Kryształ H filtr pod zlew oczyszczający i zmiękczający Kup teraz
Zmiękczacz wody BWT Perla Silk XL (25 litrów złoża) Kup teraz

Komentarze (0)

Zostaw komentarz