
Dzbanki filtrujące wodę - dlaczego warto?
Dlaczego warto filtrować wodę?
- Zadbaj o swoje zdrowie
- Możesz ograniczyć zużycie plastikowych butelek, a przy okazji dbasz o środowisko. Przeciętna butelka PET wykonana jest z polietylenu. Jest on niezwykle odporny na działanie czynników zewnętrznych.
- W środowisku naturalnym może ulec rozkładowi w czasie od 100 do 500 lat. Możesz więc postawić na rozwiązanie, które jest korzystne dla środowiska.
- Oszczędzasz pieniądze. Załóżmy, że jeden filtr jest w stanie przefiltrować 100 litrów wody w ciągu kilku tygodni. Dzbanki filtrujące to świetna inwestycja w nasze domowe finanse.
Czy warto kupić dzbanek filtrujący?
Poprawa walorów smakowych i właściwości fizykochemicznych wody Filtrowanie wody wodociągowej poprawia jej walory smakowe, a także właściwości fizykochemiczne. Ma to pozytywny wpływ na nasze codzienne życie. Dzięki temu herbata i kawa nabierają nowego smaku. Zdziwisz się, jak bardzo jakość wody używanej do ich parzenia wpływa na ich smak. Przefiltrowaną wodę można spożywać bez konieczności jej gotowania.
Brak kamienia = brak uszkodzeń urządzeń domowych
Kamień nie odkłada się tak szybko dzięki zmniejszeniu twardości wody w urządzeniach domowych, które są używane do gotowania wody. Kamień może w niektórych przypadkach spowodować uszkodzenie ekspresu do kawy, żelazka z generatorem pary lub czajnika elektrycznego.
Brak kamienia na naczyniach
Czy widzisz ten nieatrakcyjny nalot na swojej filiżance? Jeśli woda używana do parzenia herbaty jest odpowiednio filtrowana, kamień zniknie. A co z kamieniem, który osadza się na dnie szklanek? To również problem wody, która nie została odpowiednio przefiltrowana.
Jakie substancje można znaleźć w wodzie z kranu?
Woda z kranu może zawierać szkodliwe substancje takie jak:
- Twardość wody (kamień, żółty osad)
- Osady takie jak rdza, piasek i muł
- Chloroform, chlor i inne organiczne związki chloroformu
- Metale ciężkie: Żelazo, ołów, rtęć i miedź
- Fenole
- Produkty ropopochodne
Jak działa dzbanek filtrujący wodę?
Systemy filtracji wody zazwyczaj zawierają węgiel aktywny i żywicę jonowymienną. Połączenie tych dwóch elementów razem może poprawić jakość i właściwości wody. Woda, która wchodzi w kontakt z wkładem jonowymiennym zmniejsza swoją twardość węglanową oraz poziom miedzi i ołowiu. Wkład zawiera również węgiel aktywny. Jest to substancja, która w znacznym stopniu zmniejsza przejrzystość, zapach i smak wody. Substancjami tymi są różnego rodzaju zanieczyszczenia organiczne oraz związki chloru.
Jak używać dzbanka filtrującego
Zasada działania dzbanka jest bardzo prosta.
- Do górnego pojemnika wlewamy wodę z kranu.
- W ciągu kilku sekund przepływa ona przez specjalny filtr, który ją oczyszcza, odświeża i poprawia jej właściwości.
- Następnie przelewamy ją do większego pojemnika, który znajduje się niżej, gdzie możemy przelać ją do szklanki lub garnka.
Wkłady filtrujące
Wkład filtrujący jest najważniejszym elementem dzbanków filtrujących. Oczyszcza on wodę z zanieczyszczeń takich jak miedź i ołów, które mogły powstać w starszych systemach wodociągowych. Ogranicza również odkładanie się kamienia. Proces filtracji jest niezbędny do zapewnienia najwyższej jakości wody. Znacząco poprawia również smak, barwę i zapach wody.
Komentarze (0)